top of page

Jelle Niesten

Ik ben een 36 jarige gedreven en erkend osteopaat. Na mijn studies in de kinesitherapie heb ik me gedurende 3 jaar bijgeschoold als osteopaat. Door deze scholing zoek ik niet enkel in de regio van de klacht, maar in het hele lichaam naar oorzaken. Vele klachten ontstaan namelijk ten gevolge van een gestoorde beweeglijkheid van gewrichten, ingewanden, spieren, zenuwen... 

Sinds 2004 heb ik een eigen praktijk en specialiseer ik me in het functioneren van het lichaam in beweging. Ik stel me dagelijks vragen zoals: Hoe bewegen de verschillende onderdelen van het lichaam individueel én ten opzichte van elkaar? Op welke manier ontstaan kettingreacties in het lichaam en hoe kan dit een oorzaak zijn van de klachten bij mijn patiënten?  

Osteopathie

... gebruik ik om moeilijk te behandelen problemen zoals rug- en/of nekpijn, uitstralingspijn in arm of been, migraine / hoofdpijn / whiplash, steeds terugkerende sportletsels, een huilbaby met/zonder reflux,... te behandelen. Als je daarbij alleen de pijn of enkel de symptomen bestrijdt, neem je de oorzaak niet weg en komt de klacht steeds terug.Daarom zoek ik als osteopaat niet enkel in de regio van de klacht, maar in het hele lichaam naar oorzaken. Daarbij vertrek ik vanuit het idee dat vele klachten ontstaan ten gevolge van een gestoorde beweeglijkheid van gewrichten, ingewanden, spieren, zenuwen... In zulke situaties vermindert de doorbloeding en wordt ons natuurlijk afweersysteem minder actief. De kans op klachten wordt dus groter.

Binnen de osteopathie ga je met de handen op zoek naar deze bewegingsstoornissen in het hele lichaam. Via manuele technieken probeer je daarbij de oorzaak van de klachten weg te nemen, zodat het lichaam in staat is zichzelf verder te herstellen.

Om dit herstelproces mogelijk te maken, is er steeds een tijdsmarge van één of meerdere weken tussen twee behandelingen..

Oefeningen voor thuis

 

Naast mijn manuele behandeling als osteopaat merk ik dat oefeningen die mijn patiënten zelf thuis kunnen uitvoeren essentieel zijn voor een langdurige en kwalitatieve oplossing van lichamelijke klachten.

Deze oefeningen werken vooral mobiliserend ifv kwalitatieve bewegingswinst én samenwerking tussen de verschillende lichaamsdelen. Dit zorgt voor een krachtiger lichaam in beweging.

Aanbevelingen voor jouw levensstijl

 

Allerlei vormen van stress veroorzaken steeds meer gezondheidsproblemen.  Duidelijke voorbeelden zie ik in de psycho-emotionele stress door de stijgende werkdruk, mechanische invloeden door veel bureauwerk en nutritionele stress tgv veranderende voedingsgewoontes.

Soms vind ik het noodzakelijk om mijn patiënten hierover te doen nadenken. Samen met enkele aanbevelingen kan de patiënt dan zelf keuzes maken om veranderingen aan te brengen in zijn/haar levensstijl.

bottom of page